נתניה
ויצמן 24

פריודונטולוגיה

מחלות פריודונטליות – מה זה בעצם?

תדירות המחלות הדלקתיות הכרוניות של רקמות הפריודונט באוכלוסיית המבוגרים הגיעה ל-98%. עם התפתחותה והתקדמותה של האנושות, ההפצה של מחלות דלקתיות פריודונטליות כרוניות (מד"פ) עלתה באופן משמעותי. אם בתחילת המאה ה-20 המחלה הזו נפוצה בעיקר באנשים מעל גיל 40, אז כבר בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20 התחלה "להתצעיר". אז מה הם סיבות ההופעה שלהם?

הגורם הראשוני למחלות דלקתיות כרוניות של הפריודונט נחשב להיות פלאק דנטלי – צבע דנטלי רך ופלאק דנטלי, הנוצרים כתוצאה מחוסר היגיינה בחלל הפה, מאפיינים אנטומיים של מערכת השן-לסת, שינויים בהרכב המיקרופלורה הכמותי והאיכותי, ירידה בגורמי ההגנה של הגוף וכו'.

כאשר נפגע שיווי המשקל בין המיקרואורגניזמים הפתוגניים לכוחות ההגנה של רקמות הפריודונט והגוף, מתפתחת דלקת כרונית ברקמות החניכיים – גינגיביטיס כרונית קטראלית, שהיא מצב הפיך ואם בשלב זה מתבצע טיפול איכותי – התהליך יכנס לשלב הרמיסיה.

בהשפעת פתוגנים לאורך זמן ברקמות החניכיים על רקע הפרעות סיסטמיות, מתפתחות שינויים פתומורפולוגיים נוספים, והגינגיביטיס מתפתח לפריודונטיטיס: נהרס קשר השן-חניכיים, נוצר כיס פריודונטלי, האפיתל הפומי פולש לתוך הכיס, נוצרות הצטברויות דנטליות תת-חניכיות, מה שמסייע להעמקת הכיס.

תהליך דלקתי ארוך טווח מוביל לאטרופיה של רקמות החניכיים, הפריודונט (הרס הרצועות המחזיקות את השן בתוך האלוולה) וכתוצאה מכך אטרופיה של רקמת העצם של האלוולה והחלפת הרקמות הבריאות בגרנולציות, אובדן שיניים וכתוצאה מכך הידרדרות באיכות החיים, הפרעות ביעילות הלעיסה, בעיות במערכת העיכול וכו'.